Hogyan tegyünk félre nyugdíjas éveinkre?

Miért kell takarékoskodnunk?

Hazánk, mint az már köztudott, hosszú évek óta súlyos demográfiai problémával küzd: kevesebb gyermek születik, közben pedig mind többen érik meg a nyugdíjas kort. Az elmúlt évtizedek kormányzati erőfeszítései talán lassítani tudták ezt – az egyébként európai államéhoz hasonló folyamatot, azonban tendencia nem változott meg.

Emiatt sokan, vélhetően jogosan úgy vélik: az állami nyugdíj reál értékében minden bizonnyal csökkenni fog (hiszen a jelenlegi rendszer logikája alapján egyre kevesebb járulékfizetőnek kell egyre több nyugdíjra jogosultat eltartania) és nem lesz elegendő arra, hogy biztosítsa az időskori megélhetésüket.

Ezért nem bízhatjuk magunkat teljes mértékben az állami gondoskodásra, az egyetlen alternatívát a nyugdíj-előtakarékosság jelenti. Aki időben elkezd gondoskodni önmagáról, az évek során jelentős összeget halmozhat fel idősebb napjaira. Ebben lehet segítségünkre a jól megválasztott, minőségi nyugdíjbiztosítás, továbbá a befizetéseink után kapható állami adóvisszatérítés.

 

Időskori nyomor – avagy mégis, mekkora nyugdíjra számíthatunk?

Már napjainkban is tény, hogy nyugdíjak összege jelentősen elmarad a bérektől, és a különbség évről évre nő. Erről mindenki maga is tapasztalatot szerezhet, ha frissen nyugdíjba vonult családtagját, ismerősét kérdezi. Szokás vizsgálni azt az arányt, hogy hogyan viszonyul az átlagos nyugdíj értéke a nettó átlagbérhez. A KSH adatai szerint 2008-ban az átlagos nyugdíj még kitette az átlagbér 69%-át, míg 2019-ben ugyanez az arány már csak 55% volt!

Két hatásra érdemes készülni: egyfelől: az első nyugdíj jóval alacsonyabb lesz az utolsó fizetésnél, másfelől: a nyugdíjas évek előre haladtával a nyugdíj összegének változása jó eséllyel nem követi a bérszínvonal (és az árszínvonal) változását, így nyugdíjunk egyszerűen „elinflálódik”.

 

Hogyan kezdjük jól a felkészülést?

Létfontosságú, hogy még aktív korban találjunk megoldást a fenti problémára. A nyugdíjcélú megtakarítások lényege, hogy a most, még aktív korunkban min. Ezáltal idősebb korban az állami nyugdíjon felül más bevételi forrás is rendelkezésre áll majd. Ideális esetben akkora tőke is összegyűlhet, amely teljes egészében fedezni tudja a nyugdíjba vonulás miatt kieső bevételt. Ha ez sikerül, akkor időskorban is ugyanolyan életszínvonalon lehet megélni, mint az aktív években. A takarékoskodást minél előbb – akár azonnal – érdemes elkezdeni. Ez két okból is elmondható: egyrészt így a kamatos kamat jobban kifejtheti jótékony hatását, másrészt ekkor a szükséges befizetések is több hónapra oszlanak szét. Tehát minél korábban kezdi valaki a takarékoskodást, annál könnyebb dolga lesz elérni a kitűzött megtakarítási céljait.

És milyen nyugdíjbiztosítást válasszak?

Mindenképpen olyan konstrukciót érdemes választani, amely nem csak megőrzi a saját befizetéseink és a megszerzett adóvisszatérítés összegét, hanem képes arra, hogy érdemi hozamot termeljen, növelve ezzel a lejáratkor rendelkezésünkre álló pénzeszköz összegét. Ez akkor valósulhat meg, ha a számunkra, saját életkorunk, jövedelmünk mellett legoptimálisabb megoldást választjuk ki. Ebben nyújthatnak segítséget a Sinus-Fair Consulting Kft. szakértő tanácsadói, akik részletes piacismerettel, évtizedes tapasztalattal állnak ügyfeleink rendelkezésére!

Megosztás: