Nem bízik az állami nyugdíjban? Nincs ezzel egyedül!

…A megkérdezettek 69,2%-a nem bízik abban, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz a kényelmes megélhetésre…

Egy friss hazai lakossági felmérés szerint a magyarok több mint kétharmada nem bízik abban, hogy kényelmes megélhetéshez elegendő lesz az államtól kapott nyugdíja. A megkérdezettek többsége úgy véli 19,8 millió forint megtakarításra lenne szükség ahhoz, hogy a életszínvonala nyugdíjas éveiben is fenntartható legyen. Az egyik Magyarországon tevékenykedő biztosító társaság öngondoskodási mentalitás témában készült országos, reprezentatív kutatásának megállapításai jól szemléltetik a magyarok megtakarítási szokásainak változását, illetve nyugdíjjal kapcsolatos várakozásait.

• A megkérdezettek 69,2%-a nem bízik abban, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz a kényelmes megélhetésre.

• 19,8 millió forintot kellene megtakarítania az átlag magyarnak ahhoz, hogy a jelenlegi életszínvonala idős korában is fennmaradjon. A megkérdezettek 20%-a válaszolta azt, hogy a jelenlegi életszínvonal fenntartásához 6-10 millió forintnyi megtakarítás is elegendő lenne számukra, míg 2%-uk szerint több mint 50 millió forintra lenne szükség.

• A megkérdezettek 59,6%-a tartja fontosnak a nagyobb célok eléréséhez az öngondoskodást.

• A válaszadók legfontosabb távlati célja az általános anyagi biztonság megteremtése (51%), emellett előtérbe kerültek az élményszerzésre fordított megtakarítási célok. A megkérdezettek nagyobb része gyűjt inkább élményre (28,8%) mint a családalapításra (18,8%). Az életkezdő, 18-29 éves fiatalok körében ez az arány magasabb: 42,5% az élményre és 35,4% a családalapításra takarít meg.

• A szülőtámogatással alig számolnak a magyarok, az ilyen célú megtakarítás a megkérdezettek körében viszonylag ritka, csupán 7% említette ezt a szempontot.

• A válaszadók 60,6%-a úgy látja, hogy már munkába álláskor, minél fiatalabb korban el kellene kezdeni az öngondoskodással foglalkozni. Ezzel szemben a magyarok 28%-a semennyit vagy csupán 5 ezer forintot tesz félre havonta. Az öngondoskodásba kezdők közül 16% csupán 5-10 ezer forintot takarít meg. Ehhez képest a válaszadók 44%-a szerint havi legalább 50 ezer forintot kellene félre tenni öngondoskodásra a biztos időskori megélhetésért.

A kutatás mindezeken felül a kitért arra is, hogy megtakarítás és befektetés témában kihez fordulnak pénzügyi témákban tanácsért a magyarok. A visszajelzésekből kiderül, hogy jellemzően a pénzügyi tanácsadókra, illetve saját tapasztalataikra hagyatkoznak azok, akik megtakarításban vagy befektetésben gondolkodnak. Megnyugtató, hogy az online világban egyre elterjedtebb „influencerekre” hallgatnak legkevésbé pénzügyi témákban tájékozódók.

A megbízható öngondoskodási formák kiválasztásához érdemes igazi pénzügyi szakemberek segítségét igénybe venni. Az SFC tanácsadói minden esetben az Önnek legmegfelelőbb megoldás megtalálására törekszenek. Ügyfeleink tudják, hogy az idén 20 éves SFC tanácsadóitól mindig a legjobb megoldásokra számíthatnak, ezért is kötik újra és újra lejáró szerződéseiket.

A legjobb megtakarítási forma kiválasztásában SFC tanácsadója készséggel segít Önnek, vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

ÉRDEKELNEK A RÉSZLETEK

Megosztás: