Változnak a nyugdíjak 2020-ban

…Fél évvel nő a nyugdíjkorhatár: 64 évről 64 év 183 napra…

Hatályba lépett néhány fontos, a nyugdíjakat érintő változás. Fél évvel nő a nyugdíjkorhatár: 64 évről 64 év 183 napra. Ennek következtében a korhatár betöltése alapján az 1956 első félévében születettek igényelhetik az öregségi nyugdíjukat 2020. július 1-jétől. (Az 1956. második félévében születettek csak 2021. első felében töltik majd be a nyugdíjkorhatárukat.) A hölgyek 2020-ban is igényelhetik a nők kedvezményes nyugdíját életkoruktól függetlenül, ha teljesítik annak feltételeit. Ehhez mindenekelőtt a legalább 40 évi jogosító időt kell idén megszerezniük. A jogosító időbe január 1-jétől az örökbefogadói díjban részesülés időtartama is beszámítható.

A nyugdíjak rendszeres emelésére 2020. januárban is sor kerül, a nyugellátások (és az emelésre jogosító egyéb ellátások) 2,8%-kal nőnek, mivel az idei évre szóló költségvetési törvény ekkora inflációt becsül 2020-ra. Az emelést megelőzően hajtják végre a 0,7%-os emelést mindazon ellátásokra, amelyekre egyösszegű korrekció járt 2019. novemberében. Így ezek a nyugdíjak az infláció mértékével azonos emeléssel együtt összesen 3,52%-kal növekednek 2020 januárjában. Ha az infláció tényleges mértéke a 2020. január és augusztus hónapokra mért adatok alapján meghaladná a 2,8%-ot, akkor 2020. novemberében a tényadatoknak megfelelően emelési korrekciót hajtanak végre.

Járulékmentessé válik a nyugdíj melletti munkavégzés

A nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset, jövedelem minden jogviszonyban járulékmentessé válik 2020. július 1-jétől. Így nemcsak a munkaviszonyban szerzett munkabér lesz járulékmentes (ami már 2019. január 1-jétől az), hanem bármely egyéb keresőtevékenységgel szerzett jövedelem (így például a vállalkozói, megbízási jogviszonyokban szerzett jövedelem is).
Ennek következtében 2020. július 1-jétől hatályon kívül helyezik a nyugdíjtörvény azon rendelkezéseit, amelyek alapján a nyugdíj mellett szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező éves kereset egytizenketted részének fél százalékával meg kellett növelni a nyugdíj összegét (hiszen megszűnik a nyugdíjjárulék-alap minden kereset tekintetében). Szintén a járulékmentesség általánossá tétele következtében helyezik hatályon kívül azt a rendelkezést is július 1-jétől, amely szerint a nők kedvezményes nyugdíja mellett csak az éves összeghatárig (a minimálbér 18-szorosáig) terjedő, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset mellett volt a nyugdíj is folyósítható.

 

Hatályba lépett 2020. január 1-jén a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (az új Tbj.), amely összevonta a nyugdíjjárulékot (10%), a természetbeni (4%) és a pénzbeli (3%) egészségbiztosítási járulékot, valamint a munkaerőpiaci járulékot (1,5%) egy új társadalombiztosítási járulékká, amelynek mértéke 18,5% (vagyis megegyezik az összevont négy járulék együttes mértékével). A törvény szerint a 18,5% társadalombiztosítási járulék 54%-a (azaz 9,99%) illeti meg a nyugdíjkasszát.

 

Továbbra sem stabil a jelenlegi rendszer

A számok alapján összességében nem változott a nyugdíjrendszer finanszírozása, mindössze egyszerűbbé válhat az adminisztrációja, ami a rendszer fenntarthatóságát továbbra sem mozdítja előre. Az, hogy valaki kizárólag az állami nyugdíjellátásra hagyatkozik, a kutatások és az adatok tekintetében is felelőtlen döntésnek tűnik. Az öngondoskodás ma már nem luxus, hanem jólfelfogott érdek. A stabil öngondoskodási formák kiválasztásához kérje megbízható pénzügyi szakemberek segítségét. Az SFC tanácsadói minden esetben az ügyfelek számára ideális megoldás kiválasztásra törekszenek.

 

A hozzánk fordulók tisztában vannak vele, hogy SFC-től mindig a legjobb megoldásokra számíthatnak, ezért is kötik újra és újra lejáró szerződéseiket. A legjobb öngondoskodási forma kiválasztásában SFC tanácsadója készséggel segít Önnek is. Vegye fel velünk a kapcsolatot és gondoskodjon a gondtalan nyugdíjas éveiről!

 

ÉRDEKELNEK A RÉSZLETEK

Megosztás: